Wednesday, July 25, 2012

POMPANG – POMPANG, LEMPANG KARANG!

Aku adelah sorang kawan nih, kalau citer nak top jer! Citer tak nak kalah. Semua cerita dia ade rujukan. Cita gigi pon ade rujukan. Semua kedai dia ade connection, pak cik dialah…kawan dialah… anak buah dialah…anak saudara dialah…semua ade je kaitan. Aku paling bosan tang cerita kalau dia pegi Jakel tuh. Cerita macam dia ade share je kat Jakel! Antara contoh ayat2 dia yang membuatkan aku mual dan bosan denagan pe’el dia. 1. “Saya kalau pergi Jakel tuh mesti dapat murah, saya kenal budak2 keje situ...sebab saya dah selalu belika kain kat situkan...” halah…halah…halah… what so ever sangat oke! [padahal ko dok menggatal melayan budak2 tu memanglah…gatai peliaq punye jantan] 2. “Saya kalau holiday saya memang akan cari hotel palace of the golden horses, sbb saya ade holiday member card kan…” [Alahai kalau setakat holiday tetiap tahun kat hotel kuda tuh, kecoh sekampong padahal Kapat Terbang pon tak pernah naik nak buat hape!!] 3. “Saya kalau makn makanan arab memang makan kat Shah Alam Seksyen 7 tuh, sebab sedara saya kan…selalu dapat makan murah lah…” [pegi makan pon nak kene makan kedai sedara mara, kate banyak duit kenapa nak makan tempat yang boleh dapat diskaun! Miskin buat gaya miskin] 4. ”Saya kalau beli baju kerja mesti baju dr jenama uberman, seabab kualiti nye bagus! Walaupun mahal tapi kualiti bagus...” [entah hape yang bagus ntah! Dia sorang je yang pakai brand tu...kalau pakai G2000 ke kagum gak aku. Ke sebab jenama tu je yang ade saiz] 5. ”Saya mintak maaflah, kalau nak beli jam nih! Saya memang akan beli jam yang bagus2. Saya punye jam ni , Jam Tissot ni saya beli harga seribu lebih.” [padahal sebut Tissot pon salah, Tissot ni patut disebut dengan pronunciation TISSO, takat seumur hidup belik sekali aku pon boleh! Jam aku kat umah tuh kalau kumpul2 dah lebih dari seribu dah harganya! Lagi berpesen2, boleh tukar2! Ini dok lenjan satu jam tu je sampai gemok!] 6. “Anak2 saya kalau tanye nak makan kat mana, mesti sume nak makan kat Victoria station jer! Sebab dorg suka makan kat situ, dah biasakan...birthday sume makan and sambut kat situ!” [Alahai, memang lah kau selalu makn situ, sebab kau reti order makanan kat situ jerkan. Kedai lain ko tak reti nak orderkan! Ingat aku tak tau??] Kesiankan?? Dia ni orang kampung, dulu dia org susah. So jadi bataklah. Ceritanya up tak sudah2. Naik meluat semua orang mendengar!
"TALK TO THE HAND!!!"

0 comments:

Post a Comment