Wednesday, July 25, 2012

POMPANG – POMPANG, LEMPANG KARANG!

Aku adelah sorang kawan nih, kalau citer nak top jer! Citer tak nak kalah. Semua cerita dia ade rujukan. Cita gigi pon ade rujukan. Semua kedai dia ade connection, pak cik dialah…kawan dialah… anak buah dialah…anak saudara dialah…semua ade je kaitan. Aku paling bosan tang cerita kalau dia pegi Jakel tuh. Cerita macam dia ade share je kat Jakel! Antara contoh ayat2 dia yang membuatkan aku mual dan bosan denagan pe’el dia. 1. “Saya kalau pergi Jakel tuh mesti dapat murah, saya kenal budak2 keje situ...sebab saya dah selalu belika kain kat situkan...” halah…halah…halah… what so ever sangat oke! [padahal ko dok menggatal melayan budak2 tu memanglah…gatai peliaq punye jantan] 2. “Saya kalau holiday saya memang akan cari hotel palace of the golden horses, sbb saya ade holiday member card kan…” [Alahai kalau setakat holiday tetiap tahun kat hotel kuda tuh, kecoh sekampong padahal Kapat Terbang pon tak pernah naik nak buat hape!!] 3. “Saya kalau makn makanan arab memang makan kat Shah Alam Seksyen 7 tuh, sebab sedara saya kan…selalu dapat makan murah lah…” [pegi makan pon nak kene makan kedai sedara mara, kate banyak duit kenapa nak makan tempat yang boleh dapat diskaun! Miskin buat gaya miskin] 4. ”Saya kalau beli baju kerja mesti baju dr jenama uberman, seabab kualiti nye bagus! Walaupun mahal tapi kualiti bagus...” [entah hape yang bagus ntah! Dia sorang je yang pakai brand tu...kalau pakai G2000 ke kagum gak aku. Ke sebab jenama tu je yang ade saiz] 5. ”Saya mintak maaflah, kalau nak beli jam nih! Saya memang akan beli jam yang bagus2. Saya punye jam ni , Jam Tissot ni saya beli harga seribu lebih.” [padahal sebut Tissot pon salah, Tissot ni patut disebut dengan pronunciation TISSO, takat seumur hidup belik sekali aku pon boleh! Jam aku kat umah tuh kalau kumpul2 dah lebih dari seribu dah harganya! Lagi berpesen2, boleh tukar2! Ini dok lenjan satu jam tu je sampai gemok!] 6. “Anak2 saya kalau tanye nak makan kat mana, mesti sume nak makan kat Victoria station jer! Sebab dorg suka makan kat situ, dah biasakan...birthday sume makan and sambut kat situ!” [Alahai, memang lah kau selalu makn situ, sebab kau reti order makanan kat situ jerkan. Kedai lain ko tak reti nak orderkan! Ingat aku tak tau??] Kesiankan?? Dia ni orang kampung, dulu dia org susah. So jadi bataklah. Ceritanya up tak sudah2. Naik meluat semua orang mendengar!
"TALK TO THE HAND!!!"

Monday, July 23, 2012

MALAS KERJA – KETIAK KEPAM – ALBUM KOMPILASI

Pergh...pergh...pergh... dibulan posani makin menjadi2 penyakit berjangkit yakni MALAS aku nih. Melantun2 malasnye. Pagi tadi aku hampir terjerumus mengjoin chayanunalip yang pegi keje tak mandi pagi. Sikit je lagi...sipi je lagi...Tapi setelah aku tilik2, adalah keji dan jijik jika aku tak mandi pagi sebab kitakan berada dipejabat seharian, mau pening dengan bau badan sendiri.
Alhamdulillah aku ni tak dikurniakan dengan bau ketiak yang kepam dan tengik macam bau lori sampah tuh. Cuma masam sket je kalau berpeluh. Pergh...pergh...pergh...kalau ade bau keti tu aku dah bleh join club aunty devi kat office nih. Ketiak dia kemain nalarekek baunye. Aku rase kalau ubat bius habis kat sepital bleh lah guna dia. Memang berkesan habis. Bau keti dia memang power! Mcm assam pedas power nun! Kalau dia masuk bilik aku nak amek sampah or sapu sampah, mmg aku bersepai keluar dari bilik. Sebab kalau aku tunggu dalam bilik tu lama2. Kelak aku boleh kene sawan sampai berbuih2. Ouh that is so not hot!! Kalau dah berbuih gitu aku dah boleh join Abg Mat plak. Ouh no!! Abang Mat Kompilasi. Abang Mat Kompilasi ni dapat nama sempena kekompilasian dia. Dush! Haritu dia dtg bilik nak claim pasal insurans, penat lah konon naik tangga, abg mat ni pon ade bau keti gak. Ajaib kan manusia ni tak sedar ke yang dorang ni ade bau ketiak?? Boleh rilek act mcm biasa jer! Okeh, berbalik citer abg mat td, sampai je kat bilik dia citer lah pasal insurans yang dia nak claim. Pastu kak mar, asst. manager nip on tanye lah, “awak ni sakit aper sebenarnye?” Abg Mat pon cerita ; “Saya ni dulu accident teruk kat kepala, so doctor kata saya ade KOMPILASI dalam kepala”… Kung kang kung kang aku gelak tp aku gelak belakang monitor lah sebab sentap lak diakang tengok aku gelakkan dia. Dalam hati aku berkata-kata “ abg mat nih, dalam kepala ade album kompilasi ke hape??” hahahaha... dia sebenarnye nak cakap concussion kat kepala aku rase tu. Tak pasal2 dia ade ”ALBUM KOMPILASI keluaran NR Recods” kih....

Sunday, July 22, 2012

RINDUNYEEEEEE.....

Ala…rindunye nak pergi Japan lagi. Aku tak taulah kenapa tapi seminggu dua minggu ni aku asek teringat kat Tokai, Tokyo , Japan je.... teringat weather, food, atmosphere kat sana! • rindu nak makan Tempura Udon!!
• rindu nak makan cekodok kosong mak lang pagi2 • rindu nak makan nasik goring mak lang pagi2 • rindu nak makan mee hun gureng mak lang pagi2 • rindu nak makn Onigiri sedap kat train-pit-stop, Onigiri kat sini tk sesedap kat sana • rindu nak minum air putih yang aku tak ingat namanye • rindu nak makan meggi yang kalau lambat makan seminit pon dah sejuk • rindu nak naik umah milin yang tinggi kemain tuh! • rindu nak rebut2 naik train mcm sakai laut,pastu bila dah masuk selamatkan diri masing2 carik tempat • rindu nak kene sound dek ah so tua kat dalam train sebab gelak kuat2 • rindu nak terhegeh2 mcm kanak2 istimewa kat Disneyland • rindu nak tengok “spenderku terbang di Tokyo” • rindu nak buat teaser filem porno kat shower rumah milin • rindu nak masak2 spaghetti tapau makan kat Disneyland! • rindu nak drive toyota estima yang GPS nye bahasa Jepon, mampos bertambah sesat jalan dan had kelajuan hanyalah 40kilometersejam kat Tokai sambil carik kedai sushi murah, 100yen se “SUSHI” • rindu nak jalan2 kat Tokai University sambil test washlet dia yang changgih • rindu nak jalan kat bukit pastu singgah makan crepe sedapnye yang ade custard sedap gila dan tukang buat crepe tu muka macam gay • rindu nak tido beriya pakai toto yang selama ni kat rumah aku tido pakai selimot pon tidak • rindu nak ngumpat pasal budak gedik sebelom tido • rindu nak pindah rumah ke rumah asal milin yang comel habis…. Tapi masa kat sana aku rindu gile kat abah and mak, nasib baik aku tapai kain batik and kain pelekat dorang! Buat pengubat rindu... Kalaulah ade hamba Allah yang baik hati nak belanja aku pegi Jepon lagi sekali, aku memang nak pergi. Jadi tukang bawak beg pon akak rela dek!

Friday, July 20, 2012

14 July 2012

Saya dan sahabat2 yang lain pada asalnya takdo program lansung, sebab masing2 ado plan masing2. Ainil je ado plan sebenarnya, dia jadi pengapit bestfriend dia kat SAAS dulu , reception kat rumah lelaki.Dia jemput aku dengan geng2 aku masa kenduri dia kat shah alam, tp masa tu aku penat gila sebab baru balik dari Cameron. So kitorang dengan besar hatinya taklah pergi. “mak kate , esok kalau ko kawen ko makan sorang jelah! Orang sume tak datang kenduri kau”
Agak keterlaluan kata2 bonda aku tuh! Tp what ever pon. Kami 4 sahabat tak semena2 pergi ke kenduri yang nun terletak di singgahsana perdana menteri kita yang ke-6, putrajaya. Aku sebenarnya takde lah terer sangt dengan putra jaya nih. Setahun sekali pun agak payah nak nampak muka aku diperkarangan jambatan besi putrajaya tuh. So aku, nina and ochin bertiga sebab ainil dah memang kat sana, dia kenalah pegi awal sebab dia pengapit sang pelantinkan! So jumpalah dia kat sana, kemain ayuseliping si ainil dengan baju kurung modern kain ala2 keduts2. Inspired by button my button kate ko. Kami sampai dah pukul 3++ then sampai je terus balun. Bukan balun kompang!! Balun lauknye, kemain delicious. Lauk ala2 jawa sket! Ade yang suhun goreng dengan tempe ngan tahu tu, acar buah, rendang ayam n daging dan pelbagai lagi juadah. Lepas tu dia punye door gift punyelah comel & adorable.
Balik dari kenduri we olls singgah Alamanda, pastu aku buat pengakuan kat sahabat2 aku, ” korang! Aku sebenarnya tak pernah pegi alamanda”. Yes! Akhirnya aku ade geng! Nina pon tak pernah pegi jugak. Then jalan2 kat Alamanda tu , Alamakkkkkk...buhsannye! tak de ape yang menarik pon. Macam mall yang tak berapa nak mekar di tengah kota. Kedai nye pon so so jer! Ntah hape kedai ntah… So nye we olls pun menghabiskan masa berkukik-kukik di Starbucks persis gadis sosialista terunggul. Haccum… Ketika kitorang kat Starbucks ni kitorang telah membuat onar seperti kedai kopi tersebut kami yang empunya. Kemain seronok tatkala bersama sahabat handai. Berikut ada berkeping2 gambar senget kami ketika disana.
Lepas tehegeh2 kat Almanda kami sambung menghegeh2 kan diri kat Bangsar Village. Ewah!! Bangsarian lah pulak. Dorg2 nilah kononnye nak nyambut my belated birthday. Celebrated at “Plan B”, the food is good and sangat tasty. Tapi slack nye tangd waiter dia. Muka macam baru kuar dari balang jeruk. Masam gila nak mams. Aku cukup pantang. Kek nye sangatlah lazat. Red Velvet. So diharap kalaulah waiter dia yang terbaca entry aku nih, silalah tukar attitude kau ketika serve customer.

Thursday, July 12, 2012

nothing special just a very good friend!

Saya dan Ainil, rakan yang saya kenal dari darjah satu sampai ke sekarang. Lama kan?? Harap persahabatan kami kekal ke akhir hayat.Yang ni belo kawin tp bakal kawin. Sila simpan kembali name card anda yer!
Yang nih best friend! what ever sangat... yang tudung hitam nama Ochin, yang nih dah ade boyfriend tapi KIV lah. Yang tudung pink uka persis Sheryl Samad tu Nina. Kalau berkenan bleh lah buat blind date kat Setia City Mall. Dia org meru. Kenal ochin mase sekolah menengah, mase sekolah rendah kenal gak tapi mase tu dia tak hot macam sekarang, so saya mcm so so je lah! Masa tu saya feeling hot..(peninglah menaip) then kitorng satu class mase form 4 & 5, pastu baru rapat.Dengan nina dah kenal lama gak, dari sekolah rendah. Dari zaman dia nyanyi group lagu dangdut "BULA CINTA" dengan geng cempaka dia yang what so ever tuh! then selalu lepak rumah dia.Rumah dia best gile!! Rumah quaters lama...mase tu dia duduk depan sekolah! THEY ARE A VERY GOOD FRIEND!! :)

Mini Dinner bakal menjelma...

Huargh, mini dinner bakal menjelma akhir tahun ini. Bos aku dah pon mula bersuara akan kejadian mistik ini. Dan suruh aku ready untuk persembahan. Maafkan saya incik bos! tahun ni saya nak datang lawa2(lawa ker?)je ke dinner tersebut. Tanpa rase seperti diserang parkinson seperti tahun2 yang sidah2... Kalau incik bos nak suruh saya jaga registration counter saya redho! dah saya oke dgn tanggungjawab tersebut.Lagipun ade ura2 mengatakan rakan seronggeng saya yang sering teraniaya berdansa bersama saya bakal menuruni tahta ratu gelek akibat sakit ensel tulangnya menari. Di harap incik bos juga tidaklah memaksa seperti tahun2 sebelum ini dengan meletakkan parang kontot dileher saya (mestilah aku tipu).
aksi terhegeh-hegeh aku tahun lepas...
lagi gambar terhegeh-hegeh aku! Dang....

7 July 2012

We went for a trip to Cameron Highland, mereka ni membawa saya yang tak pernah ke cameron. Kasihan bukan??? ya! saya juga kasihankan diri saya...
dua hekor anak ikan yang mengikuti ekspidisi ini... taste tak? (mereka rakan setugas saya ya! jgn lebih2 lak)
main fetik-fetik setoberi...
bersama Ah Noi yang comel...secomel rakan sebelah dia tuh...
Size otak burung unta lebih kecil dari size matanya... Saya buat pertama kalinya dalam Sejarah Malaysia telah muntah belilah persis ibu mengandung ketika dalam perjalana pulang. Wawawawa...selama 25 tahun tak pernah muntah dalam perjalanan, ke Kedah...ke Terengganu...ke Pahang... Flight ke Jepon yang 8jam tu pon saya berak2 je! xdo pon muntah2...But anyways, this is a very fun trip. Thank you guys for bringing me along. You guys were the first one to wish Happy Birthday to me. Thanks Again.

Friday, July 6, 2012

CERAI ( I )

Nama tajuk agak serius, tapi definisi tajuk ni sangat rapat dengan aku. Bukanlah aku ni penah kena cerai, tapi orang disekeliling aku banyak yang ade capital ”CERAI” dalam kamus hidup dorang. Dan cerai ni jugaklah yang buat aku sering dan selalu fikirkan balik untuk bercinta , mencitai , dicintai , dikahwini... Terlalu banyak kaum hawa yang teluka disekeliling aku. Tapi ada jugak yang bahagia, Alhamdulillah mungkin Allah kurniakan mereka dengan pasangan yang baik. Macam-macam kisah yang berlaku sekeliling aku. Dari dicerai, bakal dicerai, punca perceraian dan jugak bakal menjadi punca penceraian. Satu ketika dulu sorang sahabat aku ni pernah hampir nak jadi punca perceraian sebuah masjid ni. Dan dalam masa yang sama, benda ni jadi pada keluarga terdekat dia. Bila dia tengok kesedihan saudaranya tu, dia sama menangis and insaf dan tak mau teruskan hubungan tu. Dia kenal ”Sang Arjuna” ni sebenarnya sebelom "Sang Arjuna" ni berkahwin lagi. Sahabat aku ni sangat serius dan sampai satu tahap dimana dia memang sangat confident dan dapat rasa and pasti yang dia ni jodoh yang telah ditetapkan oleh yang maha Esa untuk dia. Then dia mula kenal “Sang Arjuna” ni leih mendalam, they spent so much time together doing so many things. Dia mula ikut “Sang Arjuna” ni bersosial kesana kesini. Clubbing sana sini. Si “Sang Arjuna” yang dimatanya BERSINAR mula malap sebab dia dah nampak akan the bad side of him. He’s a drinker and party hard. Sahabat aku ni bukanlah wanita yang alim ulama’ tentang agama dan sebagainya. Tapi tiang agama tu masih ada dalam diri dia. Tapi dia mendambarkan seorang pasangan yang boleh menbantu dia improve her life dan bukan mendorong dia lebih jauh dari jalan Allah. Makin hari dia makin sedih sebab apa yang rasa sebelom nih tak se “Exciting” sebelum ni. “Sang Arjuna” ni berkerja di planta minyak, kalau dah kerja dekat planta minyak ni tau-tau jelah betapa lebatnye pocket. So apa yang dia nak sentiasa akan dapat, sampai kadang-kadang tu duit kereta pun “Sang Arjuna” yang settlekan. Hidupnya memang sangat senang. Bila genap 3bulan bercinta, ”Sang Arjuna” pun keluarkan soalan azimat yang secara lazimnya merupakan soalan kesukaan wanita seantero dunia. Malangnya soalan tu bukan soalan yang sahabat aku ni nanti-nantikan. Sebab dia dah mula timbul doubt untuk si ”Sang Arjuna” nih. Dia dah nampak “Sang Arjuna” bukanlah lelaki yang sesuai untuk dijadikan ketua keluarga. Dengan itu soalan yang “Sang Arjuna” tujukan itu terpaksa dia tolak, padahal hati dia sebenarnya sangat mahu jadi suri hati “Sang Arjuna”ni. Sayang memang sayang. Semua ciri-ciri lelaki idaman ada pada ”Sang Arjuna”. Lucu, penyayang, berduit dan ada minat yang sama. To be continued....