Thursday, April 26, 2012

KL - HANEDA,TOKYO - KL (DAY 2)

Day 2 Ai kat Tokai, we started by visiting a small town kat sana name MACHIDA.Tapi kalau dlm tren org tu sebut "MACHIDADES".I tak pasal2 beli snow boots yang padahal tak de snow pun,tp tak rugi beli boots tu sebab mmg useful habis! ai jalan all over Tokyo pakai that snow boot .SELESA!! dekat Machida we went to the market, Machida ni small town tp agak banyak la kedainye! Banyak fashion shop. And ade specific shop that only sells contact lenses. Mate kucing, mate rimau & mate kero pon ades. Pastu kedai kasutnye sangt lah mencabar keimanan seorang wanita yang tak berapa nak kaya dia Bandar Tokyo. Kebanyakkan kasut yg ade is wedges and super high heels. High heels yang boleh buat betis kejang bila pakai! Heels yang boleh buat sume urat2 betis tekeluar. Super high weyh…Kat Machida ni kire mcm kalau kat Selangor lah, Machida tu mcm area Klang la... Tp kat Machida nih fashion sense dia taraf lebih kurang mcm kat Shibuya & Shinjuku. Pergh... pelik tahap gaban. Ai ni dah jalan pun siap menggegel, dorg selambe je berleggings and very short skirt. Jalan mcm tak de perasaan jer...Tp Machida mmg best, barang mmg murah. Second day nih kitorng jalan2ringan jer...sbb baru sampai kan, so just nak sesuaikan diri dgn cuaca dulu. Ouh lupa nak mention! Suhu kat sana -4 all the week. Ha...mase jalan bila angin tiup pon dah menggigil. Siyes sejuk. Tapi seronok. Then we had our first TEMPURA UDON yang sngat lah sedap. Dalam meal tu ade fried prawn, fried vegetable, ade mcm ubi kot…pastu ade ikan. But not sure ikan ape. Kat sane kitorang banyak makan ikan kalau kat luar, sbb susah nak crik halal food. Tapi mmg siyes TEMPURA UDON tu mmg delicious gile! Ni gambar mase kat restaurant tu. Then after meal jalan2 lagi, tp we got back early, because kat sana 5ptg is like almost 8. Gelap tak hengat. Then makin malam tau2 jelah…makinlah sejuk. Sampai nak terkucil pun ader. Tp mmg salute habis kat mak lang. Dia relax habis. Aku yang pakai winter jacket yang mmg sumpah tebal…pun sampai lenguh lutut sbb sejuk teramat. Dia relax je. Mak lang beli fruits yg gigantic habis utk mak ai and adek beradik dia. Then kami balik….Balik dr melagha kat Machida kitorang masak2 and prepare makanan utk ditapau, tapau nak bawak ke project hari ke-3. Saya masak spaghetti, sedap dowh… 
" Tokai's train station "
" Tempura Udon "
" We are ready to jalan-jalan "
" On our way to the train station "

Monday, April 23, 2012

KL - HANEDA, TOKYO - KL (DAY 1)

Hello… This year saya memulakan tahun saya dengan belagak macam org kaya walhal sebenarnye aku ini “orang miskin..” hehehe… Bulan 2 haritu pegi Japan visit cousin kat Tokai, Tokyo. Pergh sejuk dia tak hingat…mmg sejuk nak arwah, sumpah aku tak tipu!! Aku yg lemak access banyak nipon tido mengigil-gigil mcm org kene Parkinson. Ade hati nak pergi kat area snowboarding ko tau mak jemah…Haah... Nasib tak pegi, aku rase kalau pegi aku mmg jadi batu ICE CUBE BESAR kat sana! Hehehe…nnt I share pictures kat sana eh…internet kat umah udah arwah, ade masalah teknikal kate jiran saya. So kenelah salah gunakan internet kat opis nih.Tp saya guna mase waktu rehat! Sumpah!! Saya type ni pun mase rehat…Tapau mekdi, type dalam gelap. Sebab kat opis nih kalau lunch hour sume ngorok siap tutup lampu, kalau ade ruang dorg siap bukak seliping beg. Sumpah aku tipu jeeeeeee…kau ingat ni kilang kicap nak bawak seliping bag bagai!
ni mase tgh beratur nak naik flight... Ai pegi 19 Feb 2012 – 26 Feb 2012. Haaaaaa…kau! Lama tak lama gak lah citer nih! Flight pukul 2.45pm ptg, dihantar oleh harajuku girls. Eceh…harajuku girls puih… saya dihantar oleh boObiEs lah.
BoObiEs
Naik Air Asia… Nauzubillah…sakit nak arwah pinggang aku. Naik yang biasa punye, mmg sendat mendatlah tempat.Ai nikan dah saiz model Naomi Campbell…(sedapkan hati sendiri). Perjalan lebih kurang 8jam. Rasenye mcm 8 hari ai atas plane. Departure at 3.30pm and arrived kat Haneda 11.00pm. Then Milyn < adek sedara pick us up kat airport. Kuar2 je kami kene tahan dgn FBI Japan. Kuang hajaq!! Ape muka ai olls ni mcm Taliban ker? Ai tak bawak bom lah dalam beg!!! Ai bawak sambal setan (sambal ikan bilis goring) & serunding je tau! Pastu ade lah cekelet 4 bar besar pastu milo 10 peket pastu biskut sepeket…(eh…banyak plak) Nasib baik mase kene tahan tu Milyn dah Nampak kitorang… eh lupa! Ai pg Japan dengan my BFF! Ainil Izza. Then dia tanye mcm2 pastu kitorng lopong depan dia…yang bestnye FBI tu tak tau speak English lansung. Hapah sepatah haram dia tak tau English. Nak suh ai ckp jepun ai tau 1 words sahaja. ARIGATO. Pastu Milyn pun speaking la yak poon (boss saya kata Jepun @ Yak Poon). Pastukan…they pick us up by car. Ai dok imagine naik tren ke umah dia…pastu dlam kereta pun sejuk nak arwah jugak…CISSSS…. Sumpah fun gile rumah yang we stay for 3days tu. Rumah kawan Mylin because umah Milyn is a little small. Rumah kawan dia ni ade 2 bilik,sumpah rumahnye sangat cute and cozy. Lay out umahnye sangat simple. Masuk rumah je jumpa dapur kat sebelah kiri, then sebelah kanan toilet. Straight ahead 2 bilik. Ai share bilik ngan ainil then mak lang, mylin and adek 1 room. Sumpah cute and best gile…everynight before sleep kitoang bukak FB and stalk page org and kutuk and gelak sampai mak lang sound.. “Korang ni tak mengutuk tak boleh ker…??” hahaha… yang bestnye shower dia shower berani mati. Kalau ko tak tune airnye mmg sama ada kao mati keras kesejukkan or ko mati menggelupas kulit sbb panas. Hahahaha….