Monday, May 30, 2011

MAK SAYA SANGAT HEBAT!!

Ye..ye.. aku tau mak korang pun hebat! Kasi can lah aku nak story pasal kehebatan mak aku , “ JENAB THE LEGEND”… : )
Mak Cek Burung Hantu mmg sangt layak di tabik spring sekitar Dataran Merdeka mcm National Day tuh… Sume diri tepi beratur pastu kite lambai… n tabik satu kali! Gituuuu…
Mak aku rasenyer adalah org paling penyabar, dengan perangai org sekeliling yang tak kurang merepeknye (mengata diri sendiri sebenarnye)… Adik beradik dia yang mcm2, adik beradik abah yang macam2! Dorg ni mmg macam2 tul! MACAM HARAM!!
Selama aku ingat, mak dah jaga sume org dari aku kecik. Mase aku sekolah dulu, arwah tok ban (sebab kepala dia penuh uban) pegi hospital dia yang bawak. Diusung nye org tua tu ke hospital. Arwah tok ban ni buta dari muda, mcm 20++... dia ade complete setlah penyakit 4 serangkai. So mmg dr mak kawin dgn abah, mmg mak yang bawak dia pegi hospital. Sampaikan mase tok ban sakit, nazak and meninggal dunia pun mak yang jaga. Boleh dikatekan sampai akhir hayat dialah. Atok perempuan aku ade gak dlm cite, tp dia tu kurus benor, ramping kalahkan seniwati saloma, pinggang bukan pinggang kerengga dah. Lagipon tok kecik (sebb dia kecik) tu kerek sket! Ahahahaha… Arwah atok aku pon carik bini carik lah yang sesuai sket! Nih yang kerek…ahahahaha…
Ouh lupe “LOVE IS BLIND”…
Lepastu arwah Tok wah aku pun, mak aku import dari Kedah, dtg duduk dgn kami. Mak jage tok wah sampai akhir hayat dia. Kesian tok wah aku, anak berederet, tp yg boleh harap adelah 2 cogok! Pak cik aku yg kat Lumut tuh agak bertanggungjawab lah… yang lain tu sume hampehhhhhh…. Dekat Kedah, atok aku dok rumah yang bapak aku build, umah tu untuk kami sekeluarga duduk kalau balik kampong, so… since kitorang mmg kerap gile balik kampong.. (yeler tuh) mmg letak atok lah kat umah tu. Umah tu depannye umah mak ngah aku! Belah kirinye umah mak anjang, belah kanannye pulak umah mak su , pendek kate anak-beranak keliling pinggang! Haram tak dipeduliknye org tuwe tu kat umah… Mak cik ummi yang tinggal sekali kat umah tu la yang menengokkan atok, dia pun keje sbb dia ni janz, and anak2 dia boleh dikategorikan hampeh ganda48… Sonye, bile dapat tau atok aku sakit and sorang pun tak pedulikan dia mak aku dgn rase sangt sedih bawak atok dtg kelang, aku ingat lagi mase mak aku bgtau yang tok wah akan duduk dgn kite dia nangis sebab kesian kat mak dia. Mak bagitau aku sbb dia tak nak aku teruskan dgn gejala mungkar aku mase to wah ader, yerlah… lepak balik lewat malam, tak syoklah org tue tu tgk kan? Aku mase tuh bak kate org, darah muda, panas… tgh giat kencang dgn berpesatuan kelab malam sedunia.Aku tak amek pot pun ape mak cakap. Bila dah tue skang ni baru aku sedar… (menggelabah)ahahahaha….
Ciritenye sekarang nih, tok kecik aku pun tgh sakit sekarang nih, agak uzur lah. Baring jer. Makan pun kene suap,pakai pampers, mandi pun mak n abah yang mandikan. Adik beradik abah yang lain sume org sebuk2... sume career people. Cemaner dorg nak jage, ye dak? Aku ingat lagi, mase tok kecik still kuat, boleh makan and mandi sendiri, dia suke tido mase maghrib. Bila mak aku tak bagi dia tido mase maghrib tuh, mulalah dia mencarut2, maki-maki mak aku… penah sekali tuh, dia siap tadah tangan doa mintak mak aku mati cepat. Kesian mak… dia nangis jer! Habis nak buat cemaner? Marah pun tak guna, org tua tuh dah nyanyuk kan? Kesian giler kat mak, pastu selang-seli plak dgn abah yang buat tahi! Mase tuh aku tekad , kalau teruk sangt aku suh mak balik kampong tenangkan fikiran dulu. Kesian dia, dah la seumur hidup dibuli org sekeliling, abah buat tahik plak!
Sekarang nih, mak still jage atok yang tgh sangt uzur. Cekal giler!! Aku harap aku berpeluang jage mak dihari tua dia nnt, dan aku harap aku dapat jage dia sebaik mane dia jage atok n nenek aku.

Sedih wei menaip nih... rase macm nak nagis pun ade! Bulan ni aku dapat duit kutu, aku ingat nak bawak mak n abah g beli baju raye, tahun ni nak pakai tema KELABU! (ye aku tau xde kaitan)

2 comments:

capik said...

semat laa blog ko....

Jaja Khaleyza said...

hahaha... maceh!

Post a Comment