Tuesday, March 15, 2011

Ceramah best oleh Ustaz Zulkarnain

Hari senin ritu ustaz zulkarnain yg dlm imam muda tuh dtg bagi ceramah kekeluargaan kat opis. Best gile, mula2 aku tgk ustaz nih pehal kerek semacam sbb duk sebuk dgn handphone nye. Bila dia mula tuh aku mcm agak kaku lah sebab mmg kelakar n penuh dgn knowledge ceramah yg dia sampaikan tuh. Kelakar n informative sangat, dia buat penerangan dlm bahasa yg kite bleh faham. Dia cite pasal kejadian adam dan hawa, mcm mane r dr rusuk kiri jadinye hawa... rupa2nye... ister kene tido sebelah kiri suami, xleh sebelah kanan...pastu dia ade cerita pasal perubahan perangai wanita dan lelaki mengikut faktor umur... mmg best habis lah...ngukik2 aku gelak. Tetiba rase mcm nak search web page dia n folo kot2 dia ader ceramah lagi kat maner2. Ceramah dia best, xboring. Aku suka dengar ceramah dr lelaki dr perempuan, sbb bg au ceramh kat tv yg ramai ustazah pompuan tuh mmg over gile!mcm hape je...xsesuai lansung. Ouh... paling menarik perhatian aku is, statement dia yg mengatakan kalau nak kawen kene carik yang atleast 10 years different of age from us. That is the best age. Sebab dlm usia akan dtg kite akan dtg balik perasaan nak menggelenjat tuh, udah kalau sama2 dtg sampok dek hantu nglenjat, mane ke gayer nye pun. haiah.....
Pastu dia ade cerita asal fardhu ain, sumpah aku mcm blank lansung pasal aper yg dia habaq tuh...mmg aku xtau.. ade dia kate, seorang suami xboleh menyamakan susuk tubuh badan isteri dengan org yang dikahwinnye... gile aku xtau! haih kalau esok dah kawin benda ni jadik, n aku x tau, dah bergelumang dosa. Banyak sangt benda yang ku xtau. Rase mcm nak carik buku/litab fardhu ain yg lengkap. Buat rujuk, ni sume main taram je... Dia pesan amalkan membaca al-quran setiap hari, buat penerang hati. Aku nih sembahyang pun rongngak...pecer...
Adoiyai....terbabas jauh dah aku nih!

YA ALLAH YA TUHANKU, KAU TUNJUK DAN SALUTKAN LAH AKU KEJALAN YG BENAR, JALAN YANG DIREDHOI OLEH MU, A ALLAH....

0 comments:

Post a Comment